Scurt istoric

primaria_lSituat pe Valea Cricovului Sărat, oraşul Urlaţi este un oraş al cărui istoric se pierde în colbul vremilor trecute. Oraşul a fost menţionat, pentru prima dată, încă din prima jumătate a secolului al XVI- lea, într-un hrisov semnat de Neagoe Basarab, la data de 16 martie 1515, prin care voievodul întărea mai multe ocine mănăstirii Snagov şi în care printre “jurători” (martori) se află şi boierul “Oancea din Urlaţi”.

Pe meleagurile sale au trecut marii domnitori Mihai Viteazu şi Constantin Brâncoveanu. Acesta din urmă a preţuit frumusetea şi linistea locurilor, precurn şi vinurile nobile din podgoriile urlăţene întratât, încat, de multe ori, a ales să poposească la crama sa din Urlaţi.

Oraşul Urlaţi, situat pe celebrul Drum al Vinului, este înconjurat de dealurile din vestita podgorie Dealu Mare, ca o adevărată fortăreaţa, iar pe lângă atractivitatea sa geografică frumuseţea îi este conferită de comorile sale ascunse, respectiv monumentele istorice. Oraşul a fost descoperit ca şi zona de recreere şi odihnă de vechile familii boiereşti din secolul XIX, care şi-au construit aici conace, unde să locuiască pe perioada verii şi a culesului strugurilor. Însetat de natura şi de licoarea de parfum dumnezeiesc din vii, turistul păşeste în oraş dornic să îl cunoască.

– Aşezare geografică: Oraşul este situat în partea de sud-est a României, în sud-estul judeţului Prahova, la 22 km de Municipiul Ploieşti, reşedinţa judeţului Prahova şi la 81 km de Bucureşti, respectiv 67 km de Aeroportul Internaţional “Henri Coanda” Otopeni.

– Împăţire administrativ-teritorială: Oraşul cuprinde pe lânga centru alte 15 zone adiacente. Străzile-cartiere pornesc ca nişte raze, din centrul propriu-zis: Arioneştii Noi şi Vechi, Cherba, Jercălăi, Maruntis, Orzoaia de Sus şi Orzoaua de Jos, Schiau, Valea Bobului, Valea Crîngului, Valea Mieilor, Valea Nucetului, Valea Pietrei, Valea Seman şi Valea Urloii .

Căi de acces: Calea de acces în localitate este DN 1B Ploieşti – Buzău, din Albeşti Paleologu, la o distanta de 4 Km, pe DJ 102 C.

Oraşul este situat la o distanta de 6 Km de Gara Cricov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *